Arbeta som begravningsentreprenör

För den som är intresserad av att arbeta som begravningsentreprenör innebär det fler saker än att bara hjälpa till att planera och förbereda för begravningar. Det innefattar även en hel del juridiska åtaganden då man också är ombud för det aktuella dödsboet. Att arbeta på en begravningsbyrå är ett varierande arbete där man i första hand hjälper människor genom en svår tid, allt vad gäller att planera begravningen och gå igenom testamenten och boka catering till minnesstunden.

Möta människor i sorg
Varje dag träffar man människor som går igenom en tuff period av sina liv. En nära familjemedlem eller anhörig har lämnat jordelivet och det är dags för begravning och andra saker som kommer efter döden, och det är viktigt att kunna bemöta dessa människor på rätt sätt. Att vara lyhörd och anpassa sig efter den rådande situationen är viktigt, då kunderna som behöver din hjälp kan vara i djup sorg eller rent av i chocktillstånd. Det krävs en varsam hand när det gäller att planera det sista vilan för någons nära anhörig.

Kontakt med myndigheter
För att kunna jobba på begravningsbyrå krävs det även att man har kunskap inom vissa lagar och förordningar. Det är inte bara begravningen som ska planeras i samband med att en människa går bort, även bouppteckning och andra delar kan förekomma. Som begravningsbyrå är man ombud för dödsboet och har således mycket kontakt med olika myndigheter. Vid vissa dödsfall kan även jurister eller advokater behöva kopplas in om det finns en tvist eller andra ouppklarade saker bland de anhöriga.

Underleverantörer och företag
Att arbeta på en begravningsbyrå innebär också mycket kontakt och samarbeten med andra företag. De flesta arbetsuppgifterna rör själva begravningen, så som att beställa blommor från ett blomsterföretag, planera och skicka in dödsannonsen till tidningen samt att boka tid med prästen och organisten som ska vara på plats i kyrkan vid begravningsceremonin.
Andra samarbeten sker även med exempelvis cateringfirmor om kunden önskar få hjälp med detta, samt kontakt med tillverkare och leverantörer av kistor, urnor och gravstenar.

Så blir du begravningsentreprenör
De flesta som jobbar för en större begravningsbyrå har chans att få en utbildning internt men det finns också yrkesutbildningar på olika högskolor. Många av dagens begravningsbyråer är familjeföretag och går därför ofta i arv och det kan vara svårt att få jobb eftersom att personalomsättningen är förhållandevis låg.

För den som jobbar på en begravningsbyrå är ingen dag den andra lik. Som begravningsentreprenör möter man dagligen nya människor med olika behov av hjälp och med olika önskemål. Någon vill kanske sköta begravningen och minnesstunden själv, så mycket som det är möjligt, medans någon annan vill lämna över allt.