Begravning – vilka är kostnaderna?

När någon går bort är det läge att snart kontakta en begravningsbyrå för att planera begravningen för den avlidne. En begravning kostar en slant att arrangera men går att utforma på många vis efter olika önskemål. Man kan välja att både lägga till och ta bort vissa delar som blir kostsamma men vissa saker, så som en kista, är kostnader man inte kommer ifrån.

Kista och blommor
I det första steget inför en begravning träffas anhöriga med en begravningsbyrå för att planera ceremonin efter de önskemål som finns. Ett av de stora och mer kostsamma valen är att välja ut vilken kista som ska användas. Priserna kan variera kraftigt beroende på kvalitet, utformning och utsmyckning men oavsett val får man räkna med några tusenlappar. Vid kremering kan man även välja att lägga till en urna, vars prissättning också varierar utifrån utseende och utformning.

Att sedan smycka kistan och omgivningen med vackra blomsterarrangemang är vanligt vid begravningar. Du kan välja att själv beställa blommor från en blomsterbutik men vanligtvis brukar det gå att få hjälp från den begravningsbyrå man valt. Blommor är såklart inget man måste ha utan det förekommer också enklare ceremonier där man valt bort arrangemang av olika slag, kanske för att den avlidne lämnat en önskan om detta.

Dödsannons i tidningen

När du planerar begravningen med hjälp av en begravningsbyrå får du möjlighet att ta ställning till om det ska finnas en dödsannons i tidningen eller inte. Kostnaden för annonsen avgörs främst av dess storlek, alltså hur mycket plats den kommer att ta upp i tidningen. Finns en önskan om att ha med en längre text, till exempel en dikt eller en textrad från en sång, behöver dödsannonsen troligtvis mer plats än om bara namn och dödsdag ska stå med. Om annonsen sedan ska placeras i en mindre lokaltidning brukar det i regel kosta mindre än om den ska komma med i en av de stora rikstäckande tidningarna.

 

Gravstenen

Att uppföra en helt ny gravsten är dyrt men för många anhöriga är det viktigt att ha en egen minnesplats att gå till framför en minneslund. De två valen som främst påverkar kostanden för gravstenen är vilket material man vill ha och vilken slags gravyr som ska utföras på stenen. Natursten, granit och marmor är några an de vanliga materialen som förekommer som gravstenar. Formen går också att välja i olika utföranden, där en hjärtformad sten förmodligen kommer att kosta mer än en klassisk.

När det kommer till gravyr finns även här olika val att göra. Det går att få texten förgylld om man vill, och likt med en dödsannons kan man lägga till en särskild textrad utöver namn och födelse- och dödsdatum för den bortgångne.

Det kan såklart tillkomma andra delar som kommer att kosta mer eller mindre beroende på vilka önskemål som finns. Ett uppskattat inslag är att hyra in någon som sjunger vid ceremonin men kanske finns det någon inom familjen som är duktig på att spela eller sjunga, som känner sig manad att axla den rollen. Den begravningsbyrå som hjälper till med begravningen brukar upplysa om alla delar som finns att tillgå, alltifrån den enklaste av ceremonier till en välplanerat och personligt avslut.