Så kan tjänsteföretagen få kunder

Affiliate förknippas främst med E-handel men kan absolut appliceras även mot tjänsteföretag. Inom vissa områden kan det vara ett mycket effektivt sätt att få nya kunder. Ett exempel är hur en webbyrå kan nå ut till kunder via denna väg.

Om du driver ett tjänsteföretag kan affiliate vara en kostnadseffektiv väg till nya kunder. Detta oavsett om du har ett städbolag, är grafiker eller driver en webbyrå. Däremot kan det vara mest effektivt om företaget har flera olika tjänster vilket därmed kan marknadsföras via affiliate.

Så fungerar det:

Du har en webbyrå som du vill marknadsföra bättre. Första steget är att kontakta ett affiliatenätverk som kontrollerar om ditt företag passar in på deras profil. Det kan exempelvis finnas krav på omsättning, antal tjänster samt betalningslösningar. Om de godkänner ansökan kommer de att lansera din webbyrå på sin plattform.

Andra steget är att välja vilken ersättningsform som ska användas. Med ”lead” menas att du betalar en viss summa per offertförfrågan som kommer in eller telefonsamtal som rings till din webbyrå (via ett speciellt nummer). Med ”sale” betalar du en fast avgift varje gång någon kund tecknar avtal och därmed önskar få vissa tjänster utförda.

din webbyrå

Nu kan så kallade publishers (personer med hemsidor och bloggar) gå på in på nätverkets hemsida för att se vilka olika företag det kan samarbeta med. De som driver bloggar om webbutveckling och marknadsföring kanske väljer att teckna samarbete med din webbyrå för att därigenom göra reklam för din verksamhet.

Så fungerar det – i praktiken

Anna driver en blogg om webbdesign och skriver om allt från webbhotell, grafik och vad man ska tänka på när en webbyrå ska väljas. Hon tecknar avtal med ett webbhotell, en webbyrå och ett företag som erbjuder VPN-tjänster. När hon skriver om olika tjänster på nätet nämner hon exempelvis dessa och länkar till dem.

Om en besökare på hennes blogg läser texten kanske någon klickar på länken och kommer till hemsidan till denna webbyrå. I det fall som man har ”lead” innebär det att Anna får en viss summa som ersättning för denna trafik, förutsatt att personen skickar in en offertförfrågan. Har Anna däremot ”sale” har hon i detta läge inte fått någon ersättning.

Har hon ”sale” betyder att besökaren inte bara behöver klicka på länken utan även därefter skicka in en beställning på en tjänst. Däremot är ersättningen till Anna betydligt högre om tjänsten tecknas om hon får betalt per ”sale” än om hon enbart får per klick och offertförfrågan via ”lead”.