Fyra vägar till en billigare begravning

Att genomföra en begravning kan vara väldigt kostsamt. Det är många olika val att göra som till exempel vilken kista som ska användas och hur gravstenen ska utformas. All information om kostnader finns att få hos en begravningsbyrå, där man sedan tillsammans med en begravningsentreprenör går igenom vilka alternativ som finns och vilka kostnader som kommer uppstå.

Kistan

När du som anhörig träffar en begravningsbyrå kommer de lägga fram alla möjliga alternativ för att kunna bemöta dina önskemål på bästa sätt. När det kommer till val av kista är valmöjligheten stor. Det finns enklare utformade kistor och vackra, utsmyckade skapelser som kostar tusentals kronor. Här kan man alltså spara in många tusenlappar genom att välja en enklare och billigare kista. För många har utformningen på kistan inte någon större betydelse om man kan då med fördel välja den billigaste. Istället kan man hyra ett bårtäcke att lägga över kistan inne i kyrkan, samt smycka den med fotografier, personliga tillhörigheter och blommor. På så vis känns det dessutom mer nära den person som gått bort.

kista begravningsbyrå

Blommorna

Blomsterarrangemang på en begravning är otroligt vackert och stämningsfullt men det kan även vara väldigt dyrt. Kanske går det att skala ner arrangemangen så de blir mindre och enklare. Vanligtvis beställer man blommorna själv hos en florist eller med hjälp av din valda begravningsbyrå göteborg, och information om pris och tips på olika sorters arrangemang kommer att presenteras vid planeringen och utformningen av begravningen.

Om personen som gått bort varit särskilt förtjust i naturen kan man, i alla fall under sommaren, plocka blommor att lägga på kistan själv. Man sparar kanske inte in några jättesummor men det går alltid att hitta billigare alternativ. Vill man så kan man hoppa över blommorna helt och hållet men det är trevligt att ha något blomstrande under ceremonin.

Gravstenen

Det allra mest kostsamma i samband med att begrava någon är gravstenen. Vissa har valt att gravsättas i en minneslund och då behövs ingen gravsten alls. Men har den bortgångne lämnat en önskan om en egen grav med gravsten bör man självfallet respektera denna önskan även om budgeten är liten. Man får då välja en enklare sten med enklare gravyr. Materialvalet påverkar också kostnaden och det går alltid att rådfråga och planera tillsammans med en begravningsbyrå. De kan plocka fram de olika alternativen och räkna på vad som blir mest kostsamt efter de önskemål som finns kring stenen.

Minnesstunden

Om sällskapet är stort eller litet kommer givetvis påverka hur mycket det kommer att kosta att arrangera minnesstunden efter själva begravningen. Är sällskapet väldigt stort kan man välja att bjuda på lättare fika istället för till exempel smörgåstårta. Någon i släkten kanske kan tänka sig att baka själv för att slippa kostnader som kommer med att hyra in en cateringfirma.

Det enklaste sättet att få till en billigare begravning är att välja billigare alternativ framför de dyra. Det enda som egentligen går att välja bort helt och hållet är hur vida man vill ha blommor eller inte under begravningsceremonin. En begravningsbyrå tar även ut ett arvode när de hjälper till att planera en begravning, men i det långa loppet blir det förmodligen mer kostsamt än att genomföra alla delar själv.